Bør du velge manuelt eller automatgir?

Når du skal ta førerkort for klasse B har du mulighet til å velge mellom å kjøre med manuelt eller automatgir. Begge alternativene har sine fordeler og ulemper, men på grunn av elbiler (kun automatgir) og nye miljøvennlige krav til kjøretøy, slutter flere og flere bilfabrikanter å lage manuellgiret biler.

Hva er egentlig forskjellen mellom automat- og manuellgir?

Manuellgir er den tradisjonelle måten å kjøre bil på, der sjåføren må skifte gir selv ved å bruke clutch og girkasse. Automatgir derimot, tar seg av giringen for deg, og du trenger dermed kun å bruke brems og gasspedal.

Fordeler med automatgir

En av de største fordelene ved å velge automatgir når er at det er enklere å kjøre bilen rent teknisk, da kapasiteten din ikke går på clutch og gir. Du trenger ikke å bekymre deg for å skifte gir, og det gir en mer avslappet kjøreopplevelse. Dette gjør også at du kan være mer fokusert på veien og trafikken rundt deg.

Automatgir gir også bedre akselerasjon, som kan være en fordel i visse situasjoner, som for eksempel når du skal kjøre opp en bratt bakke eller inn på en forkjørsvei.

Ulemper med automatgir

En ulempe med automatgir er at det vanskeligere å finne en bil med automatgir hvis du vil ha en spesiell modell eller en eldre bil. Tar du oppkjøring med automatgir, har du kun lov til å kjøre automatgiret bil, men du trenger kun å ta oppkjøring på manuellgir hvis du ønsker eller har behov for dette en dag.

Fordeler med manuellgir

En av de største fordelene med å velge manuellgir er at det gir mer kontroll over bilen. Du kan selv velge hvilket gir som passer best for situasjonen, og du har en mer direkte kobling mellom motoren og hjulene.
Tar du oppkjøringen med manuellgir, har du lov til å kjøre med manuell og automatgiret bil.

Ulemper med manuellgir

Manuellgir krever mer trening og ferdigheter for å kunne brukes riktig. Det kan også være mer stressende å kjøre med manuellgir, særlig i trafikkerte områder hvor du må være mer oppmerksom på å skifte gir.

Når du skal ta førerkortet for personbil, kan du altså velge mellom manuell- eller automatgir. En trafikklærer kan hjelpe deg med å finne ut hva som er best for deg, og hjelpe deg med å lære å kjøre med det valgte girsystemet. Det viktigste er å være komfortabel og trygg på veien, uansett hvilket alternativ du velger.