Trafikalt grunnkurs


Meld deg på
her på kursoversikten eller nederst på denne siden.

Er du under 25 år må du gjennomføre trafikalt grunnkurs før du kan få lov til å øvelseskjøre.

Hva innebærer det å være fører? Hvordan kan øvelseskjøring foregå med minst mulig risiko? Dette er blant spørsmålene vi diskuterer på trafikalt grunnkurs. Kurset varer i 17 timer fordelt på tre dager og foregår i et av våre klasserom. Tanken bak kurset er å gi en grunnleggende forståelse for trafikk og kunnskap om mennesket i trafikken. Foruten førstehjelpskurs og mørkekjøring, er kurset lagt opp teoretisk og vil ikke involvere kjøring.

På kurset vil du lære mer om:

 • Trafikkopplæring
 • Trafikk og førerrollen
 • Mennesket i trafikken og samhandling
 • Trafikkopplæring, øvelseskjøring og kjøreerfaring
 • Plikter ved trafikkuhell og førstehjelp
 • Tiltak ved trafikkulykke
 • Trafikant i mørket, mørkekjøring

Bestiller du trafikalt grunnkurs hos oss er førstehjelpskurs og mørkekjøring inkludert. Når kurset er gjennomført får du tilsendt et kursbevis fra Statens vegvesen. Dette må du ha med når du skal øvelseskjøre både privat og hos trafikkskolen.

For å delta på trafikalt grunnkurs må du være fylt 15 år. Er du over 25 år, kreves kun førstehjelp/tiltak ved trafikkulykke og mørkedemo.

Selv om kurset er obligatorisk for alle under 25 år, finnes det likevel noen unntak. Har du norsk førerkort fra før, trenger du heller ikke å ta trafikalt grunnkurs. Mørkekjøring avvikles i vinterhalvåret fra oktober til mars. Tar du trafikalt grunnkurs i sommerhalvåret, må du melde deg på mørkekjøring førstkommende mørkekjøringssesong for å beholde retten til å øvelseskjøre.

Mørkekjøring

Er du over 25 år, trenger du ikke gjennomføre trafikalt grunnkurs for å øvelseskjøre. Men i løpet av opplæringen, må du gjennomføre førstehjelpskurs og mørkekjøring. Får du førerkortet i perioden 16.mars – 31.oktober, gis det rett til å øvelseskjøre uten mørkekjøring, men du må da ta mørkekjøringen senere. Mørkekjøring foregår i vinterhalvåret og består av et kurs på tre timer.

Førstehjelp

Førstehjelp må være gjennomført senest tre dager før den praktiske førerprøven, også kjent som oppkjøring. Kurset er på 4 timer og gjennomføres ved trafikkskolen i et av våre klasserom. Kurset er både praktisk og teoretisk, og inngår som en del av trafikalt grunnkurs. Gjennomført obligatorisk kurs vil bli registrert hos Statens Vegvesen.

I løpet av kurset vil du blant annet:

 • Delta i redningsarbeidet ved en arrangert ulykke og gjennom denne oppleve å komme først til skadestedet.
 • Forstå viktigheten av å kjenne skadeomfanget før ulykken varsles og hvordan varsling gjøres.
 • Tilegne deg ferdigheter i grunnleggende rutiner på skadestedet.
 • Videreutvikle den praktiske ferdigheten i grunnleggende livreddende førstehjelp ved trafikkulykker.
 • Tips: Vi anbefaler at du som er over 25 år tar dette kurset så tidlig som mulig i opplæringen. Da er du sikker på at kurset er registrert før oppkjøring.

Start øvelseskjøringen tidlig

Når du tilfredsstiller kravene til å øvelseskjøre anbefaler vi at du starter opplæringen ved trafikkskolen så tidlig som mulig. Da lærer du raskere og det blir tidlig trygt å begynne med privat øvingskjøring.

På denne måten blir også førerkortet billigere ettersom store deler av mengdetreningen kan gjøres hjemme.

Vegvesenet anbefaler å starte å ta timer ved trafikkskolen så tidlig som mulig, gjerne allerede i 16 års alderen.

Når du har fullført trafikalt grunnkurs, kan du begynne opplæring på bil og motorsykkel.

Har du spørsmål? Ikke nøl med å kontakte oss

Meld deg på et ledig kurs nå i dag

Bestill trafikalt grunnkurs nå!

Er du under 25 år må du gjennomføre trafikalt grunnkurs før du kan få lov til å øvelseskjøre.

Våre klasse-B lærere