Skal du ta lappen og er under 25 år? Da må du melde deg opp til trafikalt grunnkurs først

Trafikalt grunnkurs er det første trinnet for å ta førerkort i Norge, og det er obligatorisk for alle som ønsker å ta førerkort for personbil (klasse B). Kurset er ment å gi en grunnleggende forståelse av trafikk og trafikksikkerhet, og det er viktig for å kunne bli en trygg og ansvarlig sjåfør.

Først og fremst, hva er trafikalt grunnkurs?

Trafikalt grunnkurs er et 17-timers kurs som er delt opp i teori og praksis. Kurset består av 10 timer teori, 4 timer førstehjelp, og 3 timer praktisk øvelse på en øvingsbane. Teoridelen omfatter blant annet trafikkregler, kjøretøyets oppbygning og funksjoner, og hvordan man skal oppføre seg i trafikken. Førstehjelpsdelen fokuserer på grunnleggende førstehjelp og livreddende tiltak ved trafikkulykker, mens den praktiske delen handler om øvelser på en øvingsbane.

Skal du ta trafikalt grunnkurs i sommer eller vinterhalvåret?
Når på året du tar trafikalt grunnkurs kan påvirke innholdet og kostnaden for dette kurset. Tar du trafikalt grunnkurs i perioden 15.mars-15.oktober, er du midlertidig fritatt for mørkedemo, da det er for lys i denne delen av året å gjennomføre mørkedemo kurset. Du må derimot ta dette kurset når sesongen åpner igjen (15.oktober-15.mars).
Tar du derimot kurset i vinterhalvåret (15.oktober-15.mars), er mørkedemo en del av det trafikale grunnkurset.

Hvem passer trafikalt grunnkurs for?

Trafikalt grunnkurs er obligatorisk for alle under 25 år som ønsker å ta førerkort for personbil (klasse B) for første gang. Du må være fylt 15 år for å ta kurset.

Hvordan er trafikalt grunnkurs lagt opp?

I løpet av kurset vil du blant annet gjennomgå temaer som mennesket i trafikken, grunnleggende forståelse for trafikk, tiltak ved trafikkulykke og førstehjelp.

Trafikalt grunnkurs er lagt opp på en måte som gjør det mulig å ta kurset i løpet av en helg eller flere kvelder. Kurset er delt opp i ulike temaer som undervises av en erfaren trafikklærer, og det er mulighet for å stille spørsmål og diskutere med andre deltakere. Førstehjelpsdelen av kurset undervises av en autorisert førstehjelpsinstruktør.

Når du har gjennomført grunnkurset får du et bevis som gir deg rett til å øvelseskjøre. Du må ha med både beviset og godkjent legitimasjon med bilde når du tar kjøretimer på trafikkskolen og når du øvelseskjører privat.

Hva koster trafikalt grunnkurs?

Prisen for trafikalt grunnkurs varierer mellom trafikkskolene. I sommerhalvåret koster dette kurset ca 1700-2500 kroner, hvor du må ta opp igjen mørkedemo i vinterhalvåret. Mørkedemo alene koster ca 2000-3000 kroner. I vinterhalvåret er mørkedemo inkludert i det trafikale grunnkurset og koster totalt ca 3000-5000 kroner

Kurset gir en grunnleggende forståelse av trafikk og trafikksikkerhet, og det er viktig for å kunne bli en trygg og ansvarlig sjåfør.

Meld deg på trafikalt grunnkurs hos oss i dag eller ta kontakt med oss om du lurer på noe.