Hva koster det egentlig å ta førerkort for klasse B?

Å ta lappen kan være en stor og kostbar investering for de fleste av oss. Her ser vi nærmere på hva du kan forvente å betale for å få førerkort for klasse B.

Å ta førerkort for første gang er en stor milepæl i livet til de fleste. Det gir deg friheten til å kjøre hvor du vil, når du vil og åpner opp for helt nye muligheter. Men hva koster det egentlig å ta førerkortet? I denne artikkelen skal vi se nærmere på kostnadene og de ulike stegene du må igjennom.

Steg 1: Trafikalt grunnkurs

Før du kan begynne å øvelseskjøre på veien, må du ta det obligatoriske trafikale grunnkurset. Dette kurset gir deg grunnleggende kunnskap om trafikkregler, sikkerhet og risikoforståelse. Kurset varer i 17 timer, og du må være til stede på alle timene for å få godkjent kurset.

Pris på trafikalt grunnkurs varierer mellom trafikkskoler, men ligger som regel på rundt 3 500 - 4 000 kroner, avhengig av hva som er inkludert.

Steg 2: Øvelseskjøring

Når du har fullført trafikalt grunnkurs, kan du begynne å øvelseskjøre. For å kunne øvelseskjøre må du ha med en ledsager som er over 25 år og har hatt førerkort i minst fem år. Du kan øvelseskjøre så mye du vil, men det er anbefalt at du får minst 2000km med variert trafikkmiljø med øvelseskjøring før du går opp til førerprøven.

Steg 3: Kjøretimer

Kjøretimer bør gå parallelt med øvelsekjøring, da man får mye mer utbytte av både kjøretimer og øvelseskjøringen. Hvor mange kjøretimer du trenger er helt umulig å si, men det er helt normalt med 15-35 kjøretimer. Dette kan du være med å påvirke både i kjøretimene og øvelseskjøringen hjemme. Tiden du bruker med din trafikklærer bør du utnytte godt. En kjøretime à 45 min koster mellom 750-900 kr.

Steg 4: Obligatorisk kjøretimer

Du må også gjennom en rekke obligatoriske deler i kjøreopplæringen. Du kan kun være med på de obligatoriske delene når nivået ditt tilsier det. Dette blir elevene kjent med etter dialog med sine trafikklærere.

Trinnvurderingstime (x2) : ca. 800-1000

Sikkerhetskurs på vei: ca. kr 8000-10 000

Sikkerhetskurs på bane: ca. kr 4500-6000 (Naf gebyr kommer i tillegg)

Billeie til førerprøven: ca. kr 2500-3300

Trafikant i mørket: ca. kr 1900-2500

Steg 6: Førerprøven

Når du har fullført det trafikale grunnkurset, øvelseskjørt og tatt de obligatoriske kjøretimene, er du klar for førerprøven. Førerprøven består av en teoretisk og en praktisk del. Den teoretiske delen tar du på en trafikkstasjon, og den praktiske delen tar du på veien med en sensor i bilen.

Prisen for å melde seg opp til førerprøven ligger som regel på rundt 1 000-1 500 kroner.

Steg 7: Førerkortet

Når du har bestått både den teoretiske og den praktiske delen av førerprøven, kan du få utstedt førerkortet ditt. Prisen for å få utstedt førerkortet ligger på rundt 300 kroner.

Total kostnad

Ser man på den totale kostnaden for førerkortet, ligger denne på ca 35 000-50 000 kr, hvor ca 3000-5000 kr er gebyrer til trafikkskolen, Naf og Statens Vegvesen. Et godt samarbeid med trafikkskole og ledsager/foreldre med god og riktig øvelseskjøring hjemme, kan man få kostnadene ned med ca 5000-10000 kr.
Ta
kontakt om det er noe du lurer på.