Hva koster det egentlig å ta førerkort for klasse B?

Å ta lappen kan være en stor og kostbar investering for de fleste av oss. Her ser vi nærmere på hva du kan forvente å betale for å få førerkort for klasse B.

Å ta førerkort for første gang er en stor milepæl i livet til de fleste. Det gir deg friheten til å kjøre hvor du vil, når du vil og åpner opp for helt nye muligheter. Men hva koster det egentlig å ta førerkortet? I denne artikkelen skal vi se nærmere på kostnadene og de ulike stegene du må igjennom.

Steg 1: Trafikalt grunnkurs

Før du kan begynne å øvelseskjøre på veien, må du ta det obligatoriske trafikale grunnkurset. Dette kurset gir deg grunnleggende kunnskap om trafikkregler, sikkerhet og risikoforståelse. Kurset varer i 17 timer, og du må være til stede på alle timene for å få godkjent kurset.

Pris på trafikalt grunnkurs varierer mellom trafikkskoler, men ligger som regel på rundt 2 500 - 4 000 kroner, avhengig av hva som er inkludert.

Steg 2: Øvelseskjøring

Når du har fullført trafikalt grunnkurs, kan du begynne å øvelseskjøre. For å kunne øvelseskjøre må du ha med en ledsager som er over 25 år og har hatt førerkort i minst fem år. Du kan øvelseskjøre så mye du vil, men det er anbefalt at du får minst 25 timer med øvelseskjøring før du går opp til førerprøven.

Steg 3: Obligatorisk kjøretimer

Etter hvert kan du starte opplæringen ved en trafikkskole. Én kjøretime varer som oftest i 45 minutter og koster gjerne mellom 600 og 800 kroner. I tillegg må du gjennom en rekke obligatoriske deler i kjøreopplæringen.

Sikkerhetskurs på vei: ca. kr 6000-8000

Sikkerhetskurs på bane: ca. kr 4000-5000

Billeie til førerprøven: ca. kr 2300

Trafikant i mørket: ca. kr 1600-1800

Steg 4: Førerprøven

Når du har fullført det trafikale grunnkurset, øvelseskjørt og tatt de obligatoriske kjøretimene, er du klar for førerprøven. Oppkjøringen består av en teoretisk og en praktisk del. Den teoretiske delen tar du på en trafikkstasjon, og den praktiske delen tar du på veien.

Prisen for å melde seg opp til førerprøven varierer mellom trafikkstasjonene, men ligger som regel på rundt 1 000-1 500 kroner.

Steg 5: Førerkortet

Når du har bestått både den teoretiske og den praktiske delen av førerprøven, kan du få utstedt førerkortet ditt. Prisen for å få utstedt førerkortet ligger på rundt 300 kroner.