Øvelseskjøring 1

Øvelseskjøring er en viktig del av opplæringen for å bli en god sjåfør og for å få førerkort.
Det kan være både spennende og utfordrende for deg som skal øvelseskjøre og de hjemme.

Her er noen av de største utfordringene du kan møte når du øvelseskjører:

Nervøsitet:
Det å sitte bak rattet for første gang kan være nervepirrende. Du kan føle deg usikker på veien og usikker på dine egne ferdigheter. Dette kan føre til at du gjør feil og blir enda mer nervøs. Det beste du kan gjøre for å takle dette er å ta det med ro og prøve å slappe av så mye som mulig.

Manglende erfaring:
Å være en uerfaren sjåfør betyr at du ikke har mye erfaring i å håndtere ulike situasjoner på veien. Det kan være vanskelig å vite hva man skal gjøre når man møter utfordringer som trafikk, veiarbeid, dårlig vær eller andre sjåfører som oppfører seg dårlig. Det kan hjelpe å øve på ulike scenarioer og situasjoner med en erfaren sjåfør ved din side.

Kommunikasjon:
Det kan være vanskelig å kommunisere med din veileder eller lærer når du øvelseskjører. Det kan være misforståelser eller uklarheter i instruksjonene som gis. Det er viktig å ha åpen kommunikasjon og å stille spørsmål hvis du er usikker på hva som blir sagt.

Distraksjoner:
Distraksjoner er en vanlig utfordring for sjåfører generelt, spesielt uerfarne sjåfører. Mobiltelefon lyder, radio, passasjerer og andre ting kan distrahere deg fra å ha fullt fokus på veien. Det er viktig å minimere distraksjoner og å fokusere på veien når du kjører. Trenger du å bruke touchskjermen på bilen for å håndtere diverse systemer på kjøretøyet, er det fornuftig å bli kjent med bilen før du begynner å kjøre.

Mangel på selvtillit:
Det kan være vanskelig å bygge selvtillit og mestringsfølelse som sjåfør når man er uerfaren. Du kan føle at du ikke kan håndtere en bil ordentlig eller at du ikke vil klare å bestå førerprøven. Det er viktig å ha tro på deg selv og å øve på å kjøre så mye som mulig for å bygge selvtillit.

Øvelseskjøring kan være utfordrende, men det er en viktig del av opplæringen for å bli en trygg og ansvarlig sjåfør. Det er viktig å øve så mye som mulig og å ha en god veileder eller lærer som kan hjelpe deg med å takle utfordringene du møter. Med tålmodighet og øvelse vil du gradvis bygge opp din selvtillit og bli en dyktig sjåfør.

Vi vil derfor anbefale deg å ta noen kjøretimer tidlig i din øvelseskjøring, slik at du som øvelseskjører kan hjelpe de hjemme om hvordan dere kan få dette til på en best mulig måte. Trafikklærerne hos oss er dyktige på å hjelpe dere med konkrete oppgaver, arbeidsmetoder, tilsigelser(beskjeder) og øvelseskjøringsområder som passer ditt nivå og progresjon. Ta kontakt med oss om dere lurer på noe.